"A Szépség mindenütt ott van, nem rajta múlik hogy nem látjuk meg..." ( Rodin)

Januári tavasz

Találatok: 2561

Hihetetlenül jó időt jósolt mára a meteorológiai előrejelzés. A kilátásba helyezett szinte tavaszias időjárás néhány órás könnyed kiruccanásra csábított. Semmi extra felszerelés. Vadászcsizma, egylábú állvány, és egy fényképezőgép került a csomagtartóba. Valójában a nemrégiben beszerzett kétszerező konvertert szerettem volna kipróbálni akció közben, tűrhető fényviszonyok mellett.A szóban forgó eszközt a kedvenc fix 150mm-es nagy fényerejű makró telém elé csatoltam.

A közeli erdősávokkal tarkított nagy kiterjedésű legelő volt a kiszemelt úti célom. A legelő felé vezető kátyúkkal sűrűn tarkított út egy használatban lévő dögkút mellett vezetett el. Megálltam terepszemlézni, mert a környező fák ágain több ölyvet és egy birka tetemen lakmározó nagytestű barna rétihéját figyeltem meg. Egyből járni kezdett az agyam. Mi lenne, ha kihasználnám ezt a folyamatosan működő önetetőt? A már amúgy is rendszeresen visszalátogató madarakat a néhány száz méterre lévő ligetes területre csalnám némi csirke far-hát segítségével. Ha még a hajnali sötétség leple alatt ütném fel a lessátrat, a kiváló szemű ragadozó madarak hamar kiszúrnák a felkínált elemózsiát. Kis szerencsével akár működhet is a dolog, így nem kell törődnöm a szoktatással…
Néhány száz méteres séta a hirtelen felolvadt sáros úton és már a legelőt határoló erdősávhoz értem. Jó ötlet volt a kabátot a kocsiban hagyni, így is szakad rólam a víz. Amerre a szem ellát, mindenütt hatalmas foltokban áll a víz. Távolabb egy legelésző őz csapatot pillantok meg, ezért az út melletti töltés fedezékében próbálok meg a lehető legközelebb kerülni hozzájuk. A szélirány sajnos elég kedvezőtlen. Hamar felfedeznek, és mókásan szökdécselve tűnnek el a távolban. Azért néhány felvételt sikerült készíteni az eliramodásuk előtti pillanatokban.

tn 20110116 DSC6850
Balra veszem az irányt egy távolabbi erdősáv felé. Darvak kurrogását hallom a magasból, de nem sikerült megpillantanom őket. Egy lapuló vadnyulat ugrasztok fel a nyirkos fűcsomók közül. Megmosolyogtat, ahogyan hanyatt-homlok esetlenül cikázva kerülgeti az alkalmi tavacskákat.
Az erdősávhoz érve egy vadcsapást követve próbálom meg átverekedni magam a vadrózsa bokrokkal tűzdelt akácoson. Emlékszem, a túloldalt téli etetőnek kell lennie, ezért joggal számíthatok némi vad jelenlétre a közelében. Ügyelve a csendes közlekedésre óvatosan lépek ki a nyílt terepre, néhány méterre az említett etetőtől. Rögtön meg is pillantok távolabb egy békésen legelésző őzbakot. Nem vett észre, farral felém békésen legelészik. Messze van tőlem, de mivel a szél az ő irányából fúj, megkockáztatom a közelebb jutást. Kikerülve az erdő takarásából teljesen nyílt terepen kell megközelítenem. Óvatos, lassú mozgással a gépet állványostul magam előtt tartva, méterről-méterre közelítek felé. Egy pillanatra sem veszem le a szemem róla. Időnként felkapja a fejét és hallgatózva megmerevedik. Ilyenkor leereszkedve mozdulatlanul várom, amíg ismét leszegi a fejét, és újfent  legelészni kezd.

tn 20110116 DSC6854

Izgalmas, de fárasztó játék ez, hiszen egyszerre kell figyelni a lábam elé és a kiszemelt állatot is szemmel kell tartanom. A legkisebb ágroppanásra is azonnal elugorhat. Negyed óra leforgása alatt sikerült mintegy negyven méterre megközelíteni. Fejét felkapva többször felém bámult, de mivel mozdulatlan maradtam és a szagomat sem érezte békésen táplálkozott tovább. Egészen váratlanul térdre ereszkedett, majd unottan kérődzve leheveredett a fűcsomók közé. Már szinte valószínűtlenül közel kerültem hozzá. Lehetett vagy huszonöt méter a köztünk lévő távolság és még midig tudomást sem vett a jelenlétemről. Eddig sohasem sikerült fényes nappal, nyílt területen különösebb álcázás nélkül ilyen közel kerülnöm egy vadállathoz. Elkattintottam néhányszor a gépet, arra számítva, hogy felugrik, felém nézve megmerevedik és készíthetek róla néhány használható felvételt. A kétszerező használata miatt le kellett mondanom az auto-fókuszról. Kizárólag a szememre, és a kézi élesítésre hagyatkozhattam.

tn 20110116 DSC6897 

tn 20110116 DSC6908

A zárszerkezet kattogására ezután sem reagált. Már szinte fojtogatott a feltörni vágyó nevetés. Tovább közelítettem még néhány lépést és ezt további felvételek követték. Még mindig semmi reakció… Szinte hihetetlen szituáció. Már sajog minden porcikám a kuporgástól ezért egy rövid füttyentéssel véget vetek a mókának. Szegény úgy meredt rám mintha most bújtam volna elő a föld alól. Néhány pillanatig tart csak a tanácstalansága, miközben folyamatosan kattog a gép a kezem alatt. Néhány szökkenéssel villámgyorsan tűnik el a fák között. Elődeink több száz évvel ezelőtt valószínűleg hasonló módszerrel cserkészték be az íjjal elejtett vadakat. A történteken töprengve elégedetten indulok visszafelé az úton, élvezve a hirtelen jött tavaszi napsugarakat.
Jó kis kirándulás volt, szezonkezdésnek éppen megfelelt…