"A Szépség mindenütt ott van, nem rajta múlik hogy nem látjuk meg..." ( Rodin)

Hűvös eseménytelenség

Találatok: 1054

A -12 fokos hidegben 30 kilónyi málhával a hátamon, igen keservesen tettem meg a közel másfél kilométernyi utat a keményre fagyott buckás talajon. Vigyáznom kellett nehogy felbukjak, mert ekkora súllyal a hátamon sosem kelek fel a földről segítség nélkül. Reggel fél nyolckor érkeztem meg az erdőhöz. Gyönyörű vakító fehér zúzmarás ruhába öltözött a táj. A felkelő nap időnként narancsos fénnyel törte át  a sűrű, gomolygó ködfoltokat...

Mára lessátras fotózást terveztem a 2-es számú vadászles közelében. Legutóbbi látogatásom alkalmával ezen a területen tapasztaltam a legnagyobb vadmozgást. Dámok, őzek, vaddisznók tűntek fel kisebb-nagyobb csapatokban és az erdő mellett lévő szántón kutattak élelem után. Egy gyönyörű dám bikát is megfigyeltem egy tehén és a borja társaságában. Titkon arra számítottam, hogy ma újra lencsevégre kaphatom immáron számomra kedvezőbb távolságból. Az ősszel lehullott irdatlan csapadék mennyiség miatt a több száz hektáros erdő túlnyomó része víz alá került. Az itt élő nem csekély vadállomány a szárazon maradt területeken húzta meg magát. A mai fotózásra kiszemelt hely is egy ilyen részen terült el. A sátrat először a farönkökből készült vadász-les lábai között akartam felállítani, hogy kevésbé változtassam meg a terepet. Sajnos nagyon szűknek bizonyult a hely így  erről hamar le kellett mondanom. Fontos szempontnak tartottam, hogy mind a négy irányban kiválóan lássak, így végül a nyílt terepen a szántóföld szélén vertem tanyát. Abban bízva, hogy az újonnan feltűnt  objektumot legfeljebb széna bálának nézik majd, az arre vetődő alkalmi fotó-modellek. Megfelelő távolságban kiszórtam a közel tízkilónyi szemes takarmányt, hogy valameddig maradásra bírjam az odatévedt kiéhezett vadakat.

tn 20110129 DSC 0496

n 20110129 DSC 0542

Hamar bevackoltam a sátramba és beállítottam a magammal hozott két gépvázat. Az egyiket fix, háromlábú állványra rögzítettem a rózsabokrokkal övezett erdei út felé.  A másikat egylábú monopodra szereltem, hogy gyorsan tudjak vele pozíciót váltani a fennmaradó három kémlelő nyílás között.
A következő egy órában semmi említésre méltó nem történt. Szokatlanul néptelen és csendes volt a táj. A ködfoltok is egyre ritkábbak, és áttetszőbbek lettek  majd a nap is egyre kellemesebben melegítette a sátor oldalfalát.
Úgy száz méterre tőlem két gyönyörű, vastag bundás róka váltott be komótosan az erdőbe. Éppen azon a helyen , ahol érkezésemkor szintén latolgattam a les állítás lehetőségét, mert az erdőbe vezető nyomok igen nagy forgalomra utaltak. Ha ott maradok, akkor talán közvetlen közelről kaphattam volna le a két ravaszdit. Mindegy, késő bánat…

tn 20110129 DSC 0536
Hatalmas, hangoskodó vadlúd sereg húzott el a fejem felett, dél-nyugati irányba tartva. Kellemes idő volt a sátorban, de igen aggasztott a szokatlan eseménytelenség. Néhány kergetőző nyúl kivételével semmi mozgást nem észleltem. Kedvetlenül kortyolgattam a forró kávémat, majd további egy óra eseménytelenség után, úgy döntöttem hogy mára feladom a harcot.
Visszafelé tartva -éppen azon a helyen ahol a rókák eltűntek a sűrűben- három fiatal dám borjú vonult ki elém a szántóra. Gyorsan fél térdre ereszkedtem és mielőtt észrevettek volna, készítettem róluk néhány felvételt.

tn 20110129 DSC 0513

tn 20110129 DSC 0557
A mai fotózás eredménye sajnos nem üti meg azt a szintet hogy bekerüljön a fotógalériába, de dokumentáló jelleggel publikálom e sorok között.
Azt hiszem holnap ismét visszatérek és a mai forgalmasabb helyen állok lesbe ezúttal.