"A Szépség mindenütt ott van, nem rajta múlik hogy nem látjuk meg..." ( Rodin)

Vadkamerák álcázása

Találatok: 1873

A mai modern vadkamerák többsége, kiváló rejtő színnel és terepmintázattal kerülnek forgalomba. Ez legtöbbször elegendő ahhoz, hogy egy arra járó felületes szemlélődő gyanútlanul elsétáljon mellette, anélkül hogy felfigyeljen rá.

Ennek ellenére, ha hosszabb időre olyan helyen hagyjuk kint, ahol nagy eséllyel mások is megfordulnak, érdemes időt szánni értékes eszközünk tökéletesebb álcázására és eltulajdonítás elleni védelmére. Ez persze korántsem egyszerű dolog, hiszen kameránk elsődleges feladata hogy a megfigyelni kívánt területről értékes információkat gyűjtsön és tároljon. Ezt a szerepét nem érdemes alárendelnünk a biztonsági intézkedéseknek, de mindenképpen arra kell törekednünk, hogy mindkét feltételt a igyekezzünk biztosítani. Hogyan is zajlik ez a gyakorlatban?

20131109 DSC0296 20131109 DSC0301

Én elsősorban erdei környezetben használom a vadmegfigyelő kamerákat, ezért tapasztalataim is főleg erre korlátozódnak. A készüléket szinte mindig élő fatörzsre erősítem. Lehetőség szerint olyan fát keresek, amelynek kérge nem túl egyenletes, hanem felületén göcsörtök, odúk, repedések, sérülések, vagy csoportos oldalhajtások találhatók. Ha az eszközt ezek közelében erősítem fel, akkor a természet idegen test kevésbé lesz szembeötlő. Amennyiben nem sikerül ilyen fát találnom, akkor rendszerint a felrögzített kamera hátlapja és a fatörzs közé néhány leveles ágat tűzök, mintha azok oldalhajtások lennének. Az ily módon álcázott kamera kevésbé észrevehető, mint egy csupasz fatörzsön. Nagyon vigyázok viszont arra, hogy ezek az ágak véletlenül se érjenek az infra LED-ek elé, mert az éjszakai üzemmódban visszaverik a fényt, elvakítva így a képérzékelő elektronikát.

20131109 DSC0329 20131109 DSC0329 20131109 DSC0334

Egy erdőben sétáló ember általában a saját szemmagasságában érzékeli a legtöbb információt. Ha kameránkat ettől a síktól lényegesen alacsonyabban, vagy kicsit magasabban rögzítjük, némileg nehezebben akad meg rajta az emberi szem. Előfordulhat, hogy a megfigyelni kívánt területen nem található megfelelő fa a rögzítéshez, vagy az túl feltűnő helyen lenne. Erre az esetre készítettem egy mesterséges ál-fatörzset, amelynek üreges belsejébe helyezett kamera feltűnés nélkül üzemelhet. Ennek elkészítéséhez egy 110mm átmérőjű és kb. 70 cm hosszú PVC csőre volt szükségem. A henger felső harmadán dekopír fűrésszel kivágtam a kamera előlapjának pontos profilját. Majd az egészet szilikon-kaucsuk ragasztó segítségével, fahánccsal burkoltam be, mindvégig ügyelve a természetes hatásra.

 DSC0199  DSC0203  DSC0205 

 DSC0206  DSC0208  DSC0210

A kamera belső rögzítésére egy hungarocell korongot ragasztottam oly módon, hogy pont a megfelelő magasságban támassza alá a belülre helyezett készüléket. A korongon több lyukat is fúrtam azért, hogy az esetleg felülről beszivárgó esővíz le tudjon alul folyni. Egy jól illeszkedő műanyag tetővel lezárva esőállóvá sikerült varázsolni a későbbiek során jól bevált segédeszközt. Az alulra szerelt három fémtalpon fúrt lyukon keresztül a talajhoz cövekelve, majd a talpakat avarral lefedve stabil és jól álcázott megoldást sikerült találnom, amely igen jól bevált problémás terepeken is. (fenti képek)

img1520dh img1521rs

Kamera álcázásra természetesen más megoldások és eszközök is szóba jöhetnek, mint például egy fából készült madár odú, vagy a kamerához kapható acél biztonsági doboz burkolatának álcázása faháncs darabokkal. (lenti fotók) Ezeket a faháncs darabokat vízálló szilikonkaucsuk alapú ragasztóval (FBS, Sziloplast ) rögzíthetjük a fém felületen. Nagyon hatékony módszer és nem utolsó sorban biztonságos is.