"A Szépség mindenütt ott van, nem rajta múlik hogy nem látjuk meg..." ( Rodin)

Élet a borzkotoréknál

Találatok: 1480
thb_borzkotorek.jpg

A legújabb vadkamerámat elsőként egy borzkotoréknál kívántam kipróbálni. Korábban már készítettem ezen a helyszínen felvételeket, de bízva az új készülék komolyabb képességeiben, ezúttal 1 perces HD felbontású videók rögzítésére állítottam be...

Egy hétig terveztem itt hagyni a készüléket. Szórtam a taljra az objektív látóterében egy kis kukoricadarát, hátha elmolyolnak rajta egy kicsit a borzok az éjszaka folyamán. A kamerát nagyon alacsonyan, mintegy 20 cm magasságban egy kis bodzafa törzséhez rögzítettem. Mindezt azzal a szándékkal tettem hogy a felvételek "borz perspektívából" készüljenek. nagyon nem szeretem az indokolatlanul magasról készített felvételeket. A szajkók persze hamar megtalálták az eleséget és ezért igen sok felesleges felvételt generáltak az állandó sertepertélésükkel.

Az első érdekesebb videót kishíján letöröltem a többi szajkós felvétellel együtt. Kár lett volna érte, hiszen a készülék azt rögzítette amint az egyik madár nyakoncsíp egy fiatal egeret, jól földhözveregeti néhányszor, majd csőrébe kapva tovább áll vele.

Néhány órával később megjelent egy zöldküllő és önfeledt fürdőzésbe kezdett a borzkotorék bejáratánál lévő finom porban.

Mint utóbb kiderült, a borzok nem voltak túl aktívak, vagy csak a többi 4-5 kijárat egyikét használták, amelyeket nem figyelte kamera. Az egyetlen értékelhető videofelvételen egy, a -hajnali pirkadatban kissé későn érkező borz látható amint rövid terepszemlét tart a nappali pihenője előtt.

Két nappal később a maradék kukoricadara elcsábított egy fiatal dámot amely megpróbálta felcsipegetni a szajkók által hátrahagyott morzsákat.

Táplálkozás közben a fiatal állat nagyon közel került a kamerához. A közeli felvételen nagyon jól megfigyelhető mennyi élősködő légy keseríti az életét a vadaknak. Szinte folyamatosan hessegetniük kell magukon kínzóikat, ellenkező esetben sebesre csípik a védtelen bőrfelületüket.