"A Szépség mindenütt ott van, nem rajta múlik hogy nem látjuk meg..." ( Rodin)

Beindultak a nagyfiúk - dámok násza 2015

Találatok: 1488
thb_dambika.jpg

Október közepe lévén már itt is-ott is felhangzik az erdőből a keresgélő dám bikák horkolásszerű baritonja. Bár kissé még meleg az idő, nappal 20 celsius körül is lehet - ennek ellenére napközben is megszólalnak az összevissza kóbórló szerelemittas lovagok.

A három hete elhelyezett kamerámhoz igyekszem amikor az erdőszélen lévő földúttól balra az őszi vetésben megpillantok egy menekülő dámcsapatot. Megállok a kerékpárommal és távcsövet veszek elő, hátha látok köztük egy szép bikát is. Sajnos csak tehenekből álló csapatról van szó, de egy törött nyársas agancsú fiatal bikát is megpillantok az élen. Épp indulnék tovább amikor tőlem jobbra az erdőben, mintegy ötven méternyire felhangzik az idei (számomra) első dámbika mély torokhangja. Gyorsan betájolom a pozícióját és a legnagyobb csendben tovább állok a távolabb lévő kamerám felé. A közel kézilabda pálya nagyságú kis tisztáson elhelyezett kamerám felvételeit visszanézve szomorúan tapasztalom, hogy a szeles időnek köszönhetően alig két nap alatt megtelt a memóriakártyám. Sajnos egy felülről minduntalan belógó-lengedező ág folyamatos felvételeket generált. Erre máskor nagyon kell ügyelnem, mert így szinte feleslegesen volt kint három hétig a készülék. Értékelhető felvételt nem is találtam rajta. Gyorsan formáztam az SDHC kártyát és az idefelé jövet hallott bika felé veszem az irányt. 

A barcogó bikát rejtő erdőrész felé közeledve hallom még néhányszor a hangját de sajnos egyre távolabb hangzik fel öblös, horkolásszerű basszusa.

Csendben, óvatos léptekkel közelítem meg azt a helyet ahol vélhetően először hallottam bika hangját. Közben át kell kelnem egy kiszáradt öntözőcsatornán. Néhány lépésnyire egy kb. négy méter széles nyiladékban találom magam. Azonnal feltűnik a frissen hullott avaron szerteszét heverő zöldellő tölgy hajtás, amelyet valószínűleg a tesztoszterontól fűtött bikák agancsukkal kaszaboltak le. Felfigyelek több, az avarban sötétlő foltra is. Közelebbről szemügyre véve a dolgot rájövök, hogy a bikák általt kapart barcogó teknő kezdeményekről van szó. Ilyet valószínűleg többet készítenek, és később állapodik meg valamelyiknél, ahol lecövekelve maga köré gyűjti háremét.

A kamerámat egy combvastagságú tölgyre rögzítem fel egy nagyobb, frissen kapart mélyedés környékét megcélozva. Átnézem a beállításokat. Maradok az 1perces full HD videonál, tíz másodperces várakozási intervallummal. A mozgásérzékelő érzékenységét viszont leveszem alacsonyra. Böhöm nagy állatokról van szó, ne rögzítsen már minden szélmozgást... Tervem szerint két hétig hagyom kint a készüléket, de majd az időjárás alakulása úgyis szabályozza. A lakásunktól 10 Km-re lévő területet esők után csak legalább négy kilométeres gyaloglással lehet csak megközelíteni. Hacsak nincs terepjárója az embernek, -de nekem nincs.

Persze már másnap leszakadt az ég... Abba sem hagyta vagy öt napig, majd azt követően is jó darabig volt még némi csapadék. A légyeg, hogy majdnem három hét múlva tudtam csak kimenni ellenőrizni a felvételeket. A kamera menüjébe lépve végre elégedetten böngészhettem a közel nyolvan, jobbnál-jobb video között. A legjobbakat közzé is teszem: