"A Szépség mindenütt ott van, nem rajta múlik hogy nem látjuk meg..." ( Rodin)

Teszt - Ltl Acorn 5210A vadkamera

Találatok: 3386

Típus: Hagyományos (nem képküldő)

Gyártó: Ltl Acorn Corporation

Évjárat: 2013

Értékelés: FavouritesFavouritesFavouritesFavouritesFavouritesFavouritesFavouritesstar rating emptystar rating emptystar rating empty  7/10

Természetfotósként előszeretettel használok vadmegfigyelő kamerát. Első tapasztalataimat a honkongi Shenzhen Ltl Acorn Electronics Co. által gyártott Ltl Accrn 5210A típusú készülékkel szereztem. Már rövid használat után nagyon megkedveltem, hiszen óriási segítséget nyújt az élőhelyek és az ott élő állatok mozgási ciklusainak megfigyelésében. 

Első ránézésre a kellemesen lekerekített formájú terepmintás, masszív felépítésű műanyag ház kissé kényesnek tűnik, de a hosszabb távú használat során kiderült, hogy tartós és igen jó minőségű anyagból készítették. Az első bevetésekre februárban, igen zord időjárási viszonyok között kerítettem sort. Na ekkor aztán kapott jeget, ködöt, hófúvást, esőt és viharos szelet. Alkalmanként legalább egy hetet volt kinnt a terepen és ilyenkor előfordult akár -15 fokos hideg is. A műszaki leírás szerint -30 és + 70 fok között képes ellátni a feladatát.

20111210 DSC0012 20111210 DSC0014

 

 

 

 

 

 

 

Engem teljesen megyőzött. A tömítések mindvégig kivállóan zártak, beázás, párásodás egyszer sem fordult elő. A maximum 12 Mp -es felbontású kamera nappali fénynél teljesen korrekt, rendkívül nagy mélységélesség tartománnyal rendelkező képeket készít. Ami röviden azt jelenti, hogy nappal szinte mindegy hogy az állat három vagy 50 méterrel sétál el kamera előtt, mindig éles felvétel készül róla. Ugyanez elmondható a video funkcióról is. Természetesen éjszakai üzemmódban a monokróm felvétel minősége az erős zajszint miatt fotó és videó módban egyaránt romlik, de az infra LED-ek hatótávolságán belül minden nagyobb állat jól kivehető és információ szerzésre teljesen alkalmas képet produkálnak. A szóbanforgó készüléket általában vegyes üzemmódban (CAM+VIDEO) használom amely során egy mozgásérzékelési ciklus alatt 3 fotót és 20-30 Mp-es videókat készít. Ez a módszer általában nagyon jól bevált a legtöbb állatfajnál. Olyan területen, ahol gyakoribb vadmozgás várható, érdemes a két érzékelési ciklus közötti várakozási időt akár több percesre is emelni, nehogy idő előtt megteljen a memóriakártya hasonló tartalmú felesleges felvételekkel. Egy 8Gb-os kártyán akár hatezer felvétel is könnyedén elfér. Persze ez a mennyiség a beállított videofelvételek nagyságával arányosan csökkenhet. Hozzávetőlegesen egy 30 másodperces nagyfelbontású videofelvétel körülbelül 50-60 db 12 megapixeles fotó helyigényével egyenlő. A Tervezők részéről okos megoldás volt a két oldalsó mozgásérzékelő szenzor beépítése. Erre akkor lehet szükség ha például a kamerát egy váltóra merőleges rálátással helyezzük el. Ekkor az arra haladó állatot az oldalsó érzékelő észleli először és az alvó üzemmódban lévő készüléket feléeszti addigra mire az állat a fő érzékelő hatósugarába ér. Így a gyorsabb tempóban haladó állatok képei is rögzítésre kerülnek.

20111210 DSC0015 20111210 DSC0016

 

 

 

 

 

 

 

Ha a kamerát a megfigyelni kívánt terület várható mozgási aktivitásának megfelelően állítottuk be, akár több héten keresztül is gond nélkül üzemel anélkül, hogy megtelne a memória kártyánk. Ez a készülék munka közben éjjel és nappal egyaránt, szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A működésben lévő 940 nm-es infra LED-ek fényét emberi szem teljes sötétségben sem érzékeli. Ha nagyon figyelünk, időnként az infra szűrőt mozgató relé halk kattanása hallható, de ez az apró zörej teljesen elhanyagolható és az állatokat sem zavarja egyáltalán.

20111210 DSC0020

 

 

 

 

 

 

 

A kamera beüzemelése sem túl bonyolult folyamat. Mielőtt egy fára rögzítenénk, érdemes teszt üzemmódba kapcsolva még egyszer ellenőrizni a beállításokat és azt, hogy a memóriakártyán nem mardt e felesleges felvétel. Ha igen, akkor a menüben elérhető formázási funkcióval (FORMAT) azokat könnyen törölhetjük, teljesen felszabadítva a memórián lévő tárhelyet. Nagyon hasznos tulajdonsága a készüléknek, hogy az elemcsere során néhány percig áram nélkül maradt elektronika nem felejti el a beállításokat és a dátum/idő formátum is változatlan marad. Ha mindent rendben találunk, a rögzítő heveder segítségével a megfelelő irányba fordítva erősítsük fel a készüléket egy függőlegesen álló fatörzsre. Ezután kapcsoljuk éles üzemmódba (ON) majd sétáljunk el előtte néhányszor. Ezt követően csatoljuk le a kamera részt a fixen lrögzitett hátlapról és tekintsük meg az LCD kijelzőn a referencia felvételeket. A látottak alapján módosítsunk a hátlap pozícióján, majd csatoljuk fel végleg a kamerát. Ezután kapcsoljunk újra éles üzemmódra, amit a néhány másodpercig villogó piros LED fénye jelez.

PICT0176 thb borz thb koca

 

 

 

 

 

 

 

 

Fontos!!! Memóriakártya és elemcsere előtt mindig kapcsoljuk ki a kamerát! A készüléket minden esetben úgy kell elhelyeznünk a célterületen, hogy a kamera és az állatok vélhető felbukkanásának helye között semmilyen belógó ág, növény vagy más zavaró objektum ne legyen. Ugyanis ezek az éjszakai üzemmód során visszaverik az infra LED-ek fényét, elvakítva ezáltal a képérzékelőt. Mindez jelentősen ronthatja a teljesítményt és a képminőséget. 

A készülékben négy vagy nyolc AA típusú ceruzaelem elhelyezésére van lehetőség. Én eddig kizárólag négy elemmel használtam de így is képes volt működni akár két héten keresztül is egyhuzamban. Tapasztalataim szerint jó minőségű 2000 mAh újratölthető akkumulátorokkal érdemes és gazdaságos üzemeltetni a készüléket. Ajánlatos gondoskodni tartalék memóriakártyáról ezáltal erkerülhető a készülék hazaszállítása a területről. Mindössze egy gyors kártya és elemcsere szükséges és máris dolgozhat készülékünk tovább. Az elkészült felvételeket később az otthoni számítógépen egy USB kártyaolvasó segítségével nyugodt körülmények között rendszerezhetjük.


Mindent egybevetve nagyszerű és hasznos kis készülékről van szó amely óriási segítséget nyújt vadgazdálkodási, természetvédelmi, de akár vagyonvédelmi területeken is. Ezen típus használatával kapcsolatban az egyetlen negatívum a kissé macerás pozícionálás, de kis gyakorlattal ez a művelet is könnyen elsajátítható.

Előnyök:

 • Nagyon jól záró időjárás álló ház
 • Ki-be kapcsolható oldalsó érzékelők
 • Mindig jól olvasható információs időbélyegzés
 • Hosszú működési élettartam egy feltöltéssel
 • Kis méret, kevesebb csillogó felület az előlapon (álcázhatóság)
 • Az elemcsere során néhány perc erejéig megőrzi a beállításokat

Hátrányok:

 • Legfeljebb 3 kép készíthető egy érzékelési intervallum alatt
 • A belső képernyő miatt nehézkes a helyes pozícionálás
 • Nincs hangrögzítési lehetőség
 • Zajos éjszakai video felvétel
 • Gyengécske éjszakai teljesítmény (max 5-6 méter)
 • A rögzítő heveder csatja műanyagból készült

 

Felhasználói kézikönyv (magyar): Ltl_Acorn_5210A_felhasznaloi_kezikonyv_HU.pdf