"A Szépség mindenütt ott van, nem rajta múlik hogy nem látjuk meg..." ( Rodin)

Teszt - Suntek HC-300A vadkamera

Találatok: 6661

Típus: Hagyományos (nem képküldő)

Gyártó: SuntekCam Manufacturer 

Évjárat: 2013

Értékelés: FavouritesFavouritesFavouritesFavouritesFavouritesFavouritesstar rating emptystar rating emptystar rating emptystar rating empty 6/10

Ez a kamera a SuntekCam nevű honkongi cég 2013-as fejlesztésű modellje. Általában előítélettel tekintünk a kínai, honkongi tömegcikkekre, de a távolkeleti ipar már számtalanszor bebizonyította, hogy minőség és megbízhatóság terén, hatékonyan veszi fel a versenyt (sőt élvonalba került) az elektronikai világpiac vezető nagyhatalmaival. Csak csendben jegyzem meg, hogy a legnagyobb európai márkák gyártói a kelet-európai piacra szánt készülékek gyártását szinte kivétel nélkül kínában végzik el. Minőségi termékre utaló tény, hogy a gyártó ebben a kategóriában egyedülálló módon három év garanciát vállal a termékeire.

01 02 03 

 

 

 

 

 

+ 1. Felépítés

Az előző tesztben bemutatott Ltl 5210A modellhez képest kissé robosztusab felépítés, néhány grammal nagyobb súly és kevésbé lekerekített szögletesebb formatervezés jellemzi. Az első legszembetűnőbb tulajdonság, a készülék elején kívülről elhelyezett 2 colos LCD monitor. A másik pedig a kamera lencse két oldalán, lepkeszárny szerűen elhelyezett infra fényvető. amely első ránézésre is kétszer annyi LED-del rendelkezik mint a másik modell. Ez a két tulajdonság tett kíváncsivá és azért döntöttem a kipróbálása mellett. Az elöl elhelyezett képernyő óriási segítséget jelent a kamera pozícionálása során, hiszen a fára rögzítés közben élő képen látjuk a megfigyelni kívánt terület azon részét, amit a készülék rögzíteni fog. Az pedig csak hab a tortán hogy mindemellett még egy ki-be kapcsolható vörös színű lézer irányzék is segíti a pontos beállítást amely inkább gyenge fényviszonyok között lehet a segítségünkre.Az általam beszerzett HC-300A típusjelű készülék a cég kínálatában lévő -egy felsőbb kategóriájú MMS/E-MAIL küldő funkcióval is ellátott modell “butított” változata. A SIM kártyafoglalat kivételével minden más telefonos kommunikációt elősegítő elektronikát eltávolítottak belőle, igy egy viszonylag nagy tudással felruházott teljes értékű vadmegfigyelő kamerát vehetünk kézbe. 
A kamera vízállósága (IP54) kiválló, ami pára és pormentes működést garantál. Viszont ennél a készüléknél egy alkalommal párásodást tapasztaltam. Egy esős hideg éjszaka után a felkelő nap fénye felmelegítette a kamera házat, melynek következtében a lencse mögött enyhe páralecsapódás keletkezett. A párásodás elleni védekezés praktikus módja lehet, ha a kamerafedél alá egy kis csomag páramentesítő kristályt helyezünk. Ilyet esetleg cipős doboz csomagolásában találhatunk “silica gél” néven.

tn DSC0006.NEF tn DSC0013.NEF 04

 

 

 

 

 

 


+ 2. Dizájn 

A kamera műanyag házának gyári színezése matt, halvány vöröses-zöldes realisztikus terepmintázat ami rendkívül jó álcázást biztosít szinte minden természetes környezetben. A festés nagyon jó minőségű, várhatóan nem kopik majd a használat során.


+ 3. Kezelés

A készülék beállításai és funkciói nagyon hasonlóak az Ltl 5210A modellhez. Annyi az eltérés, hogy ezt a modellt kizárólag a tartozékként kapott vezeték nélküli távirányítóval programozhatjuk. A menürendszer sajnos magyarul nem elérhető, de kis gyakorlással angolul is könnyen elboldogulhatunk vele...


+ 4. Szolgáltatások

Ebben a kategóriában meglepően nagy tudással, számos hasznos szolgáltatással ellátott készülékkel van dolgunk. Ezek közül csak kiragadnék néhányat. Változtatható ISO érzékenység, 1-9 kép készítése érzékelési intervvallumonként, HD 1080 pixeles video készítés, a mozgásérzékelő 3 szintű érzékenység beállítása, és további számos, a többi kameratípusnál már megszokott hasznos funkció.


- 5. Működés

A pár hetes tesztidőszak alatt néhány alkalommal tapasztaltam a működésben némi bizonytalanságot. Olyan érzésem volt mintha a beélesített kamera vezérlő szoftvere lefagyott volna. Ez úgy történt hogy a kihelyezett és beélesített eszközt néhány nap múlva ellenőriztem. Az első néhány felvételt követően látszólag nem történt semmi a készülék látómezejében. Pedig ennek ellentmondott az a néhány friss szarvas és őznyom ami a kihelyezéskor még nem volt ott... De végül ez csak egy-két alkalommal fordult elő ami akár egyedi eset is lehet... A készülék 8 vagy 4 db AA típusú alkáli, vagy tölthető NiMh akkumulátorral működtethető. Alvó állapotból a gyártó szerint 1.1 másodperc alatt képes feléledni. A teszt során bebizonyosodott, hogy ez bizony legalább 3 másodpercig tart, ami igen gyenge teljesítmény. Főleg azért, mert a célpont ennyi idő alatt simán kisétál a képből mire az első felvétel elkészül... SD vagy SDHC memóriakártyát képes kezelni egészen 32 Gb-ig. A memóriakártyát minden újabb használatbavétel előtt érdemes a kamera menüjéből leformázni. (nem az otthoni PC-vel, hanem a kamera menüből)


- 6. Nappali kép minőség

Az 5 Mpixel felbontású képérzékelő akár 12 Mpixel interpolált képet is tud készíteni, bár ennek nem sok értelmét látom, hiszen ez az eljárás csak a fájlméretet növeli a kép részletessége nem sokat változik. Privát véleményem szerint ez csak egy marketing fogás. (Jól mutat a dobozon a 12 Mpx-es opció) A nappali képminőség teljesen elfogadható, a 60 fokos lencsének köszönhetően nincs torzulás és a képszélek is elég élesen rajzolódnak ki. A nappali kép és videofelvétel minősége, mintha ennél a típusnál jobb, részletgazdagabb lenne. Viszont mindkét üzemmódban érzékeltem némi fehéregyensúly állítási bizonytalanságot. Ez mindössze abban nyilvánult meg hogy a felvételek (főleg ellenfényes helyzetben) időnként kissé, de nem túl zavaró módon vöröses színárnyalatúak lettek. A képek dátumozását az alján található félig áttetsző, nagy méretű narancs színű karakterekkel oldották meg. Ez általában jól látható bár néhány felvételnél, főleg az imént említett vöröses elszíneződésnél, megnehezíti az olvashatóságot. 

 05 06

 

 

 

 

 

 

- 7. Éjszakai kép minőség

Éjszakai üzemmódban lényegesen gyengébben teljesít mint a másik modell. Akinek fontos az éjszakai felvétel annak ezt a típust kevésbé ajánlom. A növelhető ISO érzékenységnek (ISO 100, 200 és 400) és a több infra LED nek köszönhetően valamivel távolabbra lát teljes sötétségben.  Azonban ne felejtsük el, hogy az ISO érzékenység növelése zajszint növekedéssel jár ami a felvételeken erősebb szemcsézettségként jelentkezik. 


+ 8. Nappali video minőség

A nappali video felvételeket a legnagyobb HD 1080px felbontásban teszteltem. Az elérhető minőségi beállítások a következők: 1080P(25fps), 720P(25fps), VGA(30fps).

A napali felvétel minősége teljesen elfogadható, a dátumozás is jól látható a kép bal alsó sarkában. A videofelvételek hosszát 1-90 másodperc közötti értékre állíthatjuk.


- 9. Éjszakai video minőség

Az éjjel készült videók az átlagostól lényegesen gyengébbek. Ez elsősorban a gyenge infra teljesítménynek és a rendkívüli zajosodás számlájára írható. A gyártó az éjszakai látótávolságot 20 méterre becsüli, de valójában ennek a felét sem tudtam kierőszakolni a nálam lévő készülékből...


+ 10. Ár/érték arány

Ezen kamera típushoz 33.000 - 45.000 Ft közötti összegért juthatunk hozzá attól függően hogy használt, vagy teljesen új készüléket kívánunk vásárolni. A vadkamera ár/érték aránya megfelelő.


Értékelés:

Mindent egybevetve egy alacsonyabb árfekvésű, közepesen megbízható, elfogadható minőségű kamerával van dolgunk. A kamera lassú éledési ideje miatt biztonsági megfigyelésre nem alkalmas. Főleg azok vehetik jól a hasznát, akiknek nem elsődleges szempont az éjszakai megfigyelés, hiszen ennek a készüléknek éppen ez a másik gyengéje. Természetesen ennek a modellnek is vannak további apróbb hiányosságai és kimagasló tulajdonságai egyaránt, ezért beszerzése előtt a kívánt felhasználási területnek megfelelően ezeket érdemes figyelembe venni. Az alábbi rövid összehasonlítás ebben segíthet mindenkinek:

Ami tetszett:

 • Erős, masszív felépítés
 • Elöl elhelyezett LCD képernyő (gyors és pontos pozícionálás)
 • Ki-be kapcsolható lézer irányzék
 • Erős és ötletes fém rögzítő heveder csat
 • Opcionális hangrögzítési lehetőség
 • Akár 9 kép készítés érzékelésenként
 • Részletgazdag, jó minőségű nappali felvételek

 

Ami nem tetszett:

 • Nincs oldalsó mozgásérzékelő
 • Lassú éledési idő (legalább 3 másodperc)
 • Siralmas minőségű éjszakai felvételek (gyenge IR LED teljesítmény)
 • Az elöl lévő LCD-n nincs lehajtható védő fedél
 • Túl sok csillogó felület az előlapon (álcázhatóság)
 • Felül elhelyezett külső akku csatlakozó aljzat (könnyen beázik)
 • Alkalmanként vöröses árnyalatú felvételek
 • Nappali felvételeken nehezen olvasható dátumbélyegzés

Felhasználói kézikönyv (angol): HC-300-user-manual.pdf

Műszaki adatlap:

Image Sensor Type

Color CMOS

Ext. Memory Card

From 8 MB to 32GB

Lens

F=3.1mm, FOV(Field of View)=60 °

Number of IR LED

36 LEDs Black

TFT Display Screen

2.0 inch

IR Filter

Full Automatic IR Filter

Picture Resolution

12MP/8MP/5MP

Video Resolution

1080P(15fps), 720P(30fps), VGA(30fps)

PIR Sensor sight angle

100 degrees

PIR Sensitivity

3 sensitivity levels: High/Normal/Low

Trigger speed

1.1 second 

Triggering interval

1 second ~ 60mins (default 5 sec)

Operation Temperature

-22 - 158F

Multiple Frame

1/3/6/9

File Format

JPEG/AVI

Periodic Shot

1Second ~ 24Hours

Power Supply

8xAA or 4xAA battery or Solar panel

Stand-by Current

0.25mA

Exposure

Auto

Date Time Imprint

Yes

Moon Phase Imprint

Yes

MMS/Email/SMS Support

Not support

Device Serial No

4 Digits and 26 alphabet set by yourself

Interface

TV out(NTSC/PAL), USB, SD Card Holder, 6V DC External

Fix Method

Belt, Tripod Nail

Camera Socket

Yes

Water Proof

IP54

Security Authentication

FCC, CE, RoHS